Monday, September 13, 2010

Pemuda Acuan Al-Quran...

Assalamualaikum...

Zaman Rasulullah dan para sahabat telah membuktikan kegemilangan Islam telah dijualng tika itu disebabkan oleh pegangan dan keyakinan yang teguh terhadap A-Quran dan assunnah
serta kekuatan ukhuwwah di antara para sahabat.


Kini dapat dilihat kepincangan yang sedang melanda umat Islam terutama para pemuda dan pemudi. Para pemuda bukan sahaja tidak dapat dijadikan pemimpin masyarakat bahkan kebanyakan pemuda kita kini nak pimpin diri sendiri pun tak mampu...Mengapa semua ini terjadi? Adakah ISLAM itu yang salah?...


Disini ingin ana bicara seorang insan yang serba kekurangan nya dari segi fizikal,namun dengan semangat jihad dan kebiaksanaannya dapat menggeruni pihak musuh. Ikuti pesanan Syeikh Ahmed Yaseen kepada muda-mudi sebelum beliau dianugerahkan syahid oleh Allah swt:


Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada Allah S.W.T dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kalian.Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah.Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengn akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan Al-Quran serta mencontohi kehidupan Muhammad S.A.W.


Aku menyeru kalian wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya.Lebih dari itu,aku mengajak kalian wahai anak-anakku,untuk mendekat diri dengan sunnah Nabi kalian yang agung.


Wahai para pemuda, aku ingin kalian menyedari dan menghayati makna tanggungjawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah.Aku menyeru kalian untuk menghadap Allah S.W.T dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kalian. Aku menyeru kalian agar menghormati orang yang lebih
tua dan menyayangi orang yang lebih muda.

Aku ingin kalian tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan,melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusa dan dunia serta menggantinya dengan kata amal ,kerja dan zikir kepada Allah. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kalian tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

Kepada semua, aku ingin kalian bersiap sedia untuk menghadapi segala sesuatu yang akan datang. Bersiaplah dengan agama dan ilmu pengetahuan. Bersiaplah untuk belajar dan mencari hikmah. Berlajarlah bagaimana hidup dalam
kegelapan yang pekat. Latihlah diri kalian agar dapat hidup tanpa elektrik dan peralatan elektronik. Latihlah diri kalian untuk sementara waktu merasakan kehidupan yang sukar. Biasakan diri kalian agar dapat melindungi diri dan membuat perancangan untuk masa depan. Berpeganglah kepada agama kalian. Carilah sebab-sebabnya dan bertawakkallah kepada Allah.”


Barisan Majlis Perwakilan Pelajar MTS 2010

Kata-kata salah seorang pemuda Hamas:

"Setiap pejuang tidak pernah takutkan kematian kerana kematian itu merupakan asam garam kepada perjuangan itu sendiri. Kebahagiaan dalam berjuang telah dijamin oleh syariat Islam. Sewaktu memutuskan untuk melibatkan diridalam perjuangan ini, kami telah pun betul-betul faham segala cabaran dan rintangan yang ada."

Semoga semua Exco Majlis Perwakilan Pelajar MTSTM 2010 terus thabat dengan jamaah dan melayani mehnah student dengan penuh kesabaran dan hikmah.

Asif jiddan kepada Timb. Exco Pusat Sumber MPP 2010 kerana ana acap kali menyusahkan ukhti. Thanks for your support.

No comments:

Post a Comment