Wednesday, February 10, 2010

Seribu Satu Kenangan di Gunung Stong...Dengan Nama Allah Yang Maha Pemuarh Lagi Maha Penyayangbegitu besar ciptaanmu YA ALLAH...


Jumaat, 5 Februari 2010 bersamaan 20 Safar 1431...

Hari ini ana dan rakan-rakan Third Batch of MTS akan menawan Gunung Stong. Pelbagai persiapan telah dilakukan dengan persiapan dari segi makanan, keperluan, khemah serta fizikal kami...maklumlah pertama kali nak menawan gunung nie... kalau sebelum ini bukit jer...tupun Bukit Panau yang terletak dekat dengan MTS. Sebenarnya ekspedisi kali ini lebih kepada merapatkan ukhuwwah kami yang telah sedia terjalin.
pendakian dimulakan dengan bacaan doa oleh Ust Hamidie Hamzah
bermula sebuah perjuangan...


Pagi tersebut kami bertolak lebih kurang pukul 10.00 pagi ke GunungStong. Lebih kurang dalam pukul 12.15 tengah hari kami tiba di Jelawang dan menunaikan solat Jumaat serta jama` taqdim asar. Tetapi ada jugak yang nak solat asar kat atas Gunung Stong. Pertamanya, kami diberi taklimat dan diberi 'guide' seramai 5 orang untuk menjaga kami sermai lebih kurang 80 orang termasuk Ust. Hamidie dan Cg. Jazlan. Antaranya ialah abang Shahril, abg Botak dan beberapa orang yang ana tak ingat nama mereka.
kebesaran mu ILAHI
bersama Sir Jazlan dan Ust Hamidie ketika sunrise


Begitu sukar dan berjuta cabaran dan rintangan seperti memanjat dinding batu, tanah licin dan berbagai halangan lagi yang terpaksa kami lalui untuk sampai di BaseCamp Gunung Stong yang berada di kemuncak air terjun tertinggi asia tenggara. Kalau diikutkan hati, tak nak teruskan pendakian. Namun berkat kesabaran serta sokongan dan bantuan raka-rakan akhirnya sampai juga ana ke puncak air terjun tertinggi di asia tenggara.


Begitu banyak proses tarbiah serta pengajaran yang dapat diambil oleh kami para huffaz yang akan terjun ke dalam lautan masyarakat tidak lama lagi. Antaranya Ukhuwwah Islamiah, usaha tanpa jemu, doa serta tawakkal. Cuba bayangkan andai kami mudah mengalah, pasti kami tidak akan dapat merasai nikmat untuk sampai di kemuncaknya. Kerana perlu diinggat bahawasanya hanya orang yang lallui sesuatu perkara dapat merasai sesuatu perkara. Melalui ekspidisi ini, kami dapat mempelajari satu perkara agar tidak mudah berputus asa. Paling utama ialah melihat kebesaran Allah ketika sunrise dan perjalanan kami.


'YA ALLAH, engkau telah sampaikan kami pelajar tingkatan 5 Maahad Tahfiz Sains 2010 di puncak Gunung Stong bersama-sama, oleh itu berilah kami kegembiraan mencapai KEJAYAAN di dunia dan akhirat bersama-sama dan jangan biarkan ada antara kami yang kesedihan kerana kegagalan...'
ALHAMDULILLAH kejayaan kita bersama...

No comments:

Post a Comment